Året som gått – 2016

Ca-Ma-Mo’s kennel – Tibetansk Terrier  –  Marina C Andersson – 2016

Det har varit både sorg och lycka under detta år. Antalet hundar har minskat av olika anledningar, det tråkigaste för oss är att vi tvingats låta Alva sluta livet här hos oss hon hade mycket smärt i kroppen efter en Borelia-infektion som inte gick över. Samtidigt som Alva fick somna in fick även hennes far Acimo somna 13 år gammal. Acimo var ”bara” gammal men han och Alva har sovit i tillsammans i hela Alvas liv. Alva blev knappt nio år gammal ingen ålder för en tibbe. Nästa chock kom när Hope blev dålig, hon fick en sjukdom som heter symmetrisk lupoid onychodystrofi (SLO) och är en kronisk klosjukdom som innebär att i övrigt friska hundar plötsligt tappar flera eller alla klor. Detta var väldigt smärtsamt för Hope så efter att försökt lindra hennes onda fötter i några månader fick hon somna in också. Samtidigt vet jag att flera av er valpköpare har också förlorat era kära tibbar. Det är ofantligt sorgligt men vi får trösta oss med att de har haft ett bra liv och att de har gett oss ofantligt många lyckliga minnen. Jag tröstar mej med att de har det bra på andra sidan och de nu har sina gamla hundvänner att umgås med.

Jag har fortsatt att göra hemkonsultationer och hjälpt andra hundägare att få en bättre kommunikation med sina hundar. Det har varit en Foundation Course på svenska. Jag har även i år haft möjligheten att vara med och assistera vid denna kurs i Amichien®Bonding. Jag är fortfarande engagerad i rasklubbens (Tibetanska TerrierSällskapet) avelskommitté. Det stora arbetet här är revidering av RAS (Rasspecifika Avels Strategier).

Med anledning vad jag skrivit ovan så har det varit en del förändringar i flocken i år också. Alva och Acimo finns inte längre. Gossie har flyttat hem till Monica igen så nu är det Amy, Fedor och Glory som bor hos oss. Som tur är kommer det en del hundar och hälsar på kortare eller längre tider.

Vi har gjort MH (mentalbeskrivning hund) på några tibbar i år också bl a på vår egen I-kull. Det var inte så många som kom men jag hoppas det blir fler framöver.

Vi har haft en valpkull som föddes alldeles i slutet av året nämligen den 30 december (valpkull K), föräldrar är Hera och Atlas (Chilu’s Hades). Det blev 2 hanar och 4 tikar, allt gick väldigt bra. Fyra av valparna har relativt mycket vitt vilket är lite ovanligt hos oss. Titta under valpkull K.

Utställningsåret har varit bra i år vi har även varit i Tyskland och ställt hundar. Glory har blivit Svensk och Dansk utställningschampion. Dessutom har Amy blivit International Beauty Champion (C.I.B), det är vår första internationella champion i kenneln. Flera av våra valpar har varit med på utställningar både inofficiella och officiella med bra resultat. Acimo  och Fedor har flera valpar som visats framtassarna i utställningsringarna. Följande av våra hundar har placerat sej på guldtibbelistan, Fedor, Amy, Glory och Gossie. Amys valp Izlan finns också på guldtibbelistan. Acimo placerade sej som 2a bästa guldavelshane och även Ca-Ma-Mo’s kennel kom med i listan över guldtibbeuppfödare.

Vi har haft en valpkullsträff och en kennelträff under året. Det var kul att så många ställde upp och kom.

Acimo-Alva

Acimo och Alva

Amy fick sitt sista CACIB i Bremen, Tyskland